Namninsamling

 • Guide: Namninsamling
  Guide: Namninsamling
 • Namninsamling

  För att belysa en viktig politisk- eller samhällsfråga är det bra att få med så många andra personer som möjligt som också tror på, tycker eller vill samma sak. Ett enkelt sätt att göra det på är genom att samla underskrifter – alltså göra en namninsamling.

  Vill en påverka makthavare och beslutsfattare är det bra att ge dem en namninsamling för att visa att det är många som står bakom frågan.

 • Vad är syftet?

  Varför vill du göra en namninsamling? Vad är en viktig fråga som du tycker behöver få mer uppmärksamhet? Tänk också på vilka du tycker behöver veta mer om frågan, eller vilka som har makt att förändra eller påverka.

  Om du till exempel tycker att simhallen i din stadsdel behöver renoveras, så är det främst kommunpolitikerna och invånarna i kommunen samt lokala medier som du ska nå ut till.

 • Var tydlig

  Då en namninsamling är i skrift behöver du skriva vilken fråga namninsamlingen berör. Du behöver vara tydlig och kunna motivera varför frågan är viktig, vem eller vilka som har makt att bestämma i frågan och vad du vill att de ska göra.

  Gör din research och ha med relevant fakta. Tycker du att fler återvinningsstatinoner ska finnas där du bor? Se till att läsa på om frågan och ta reda på vilka som fattar det beslutet.

 • Välj plattform

  Nu är det dags att välja var och hur namnen ska samlas! Du kan skapa ett Google dokument som skickas runt och delas där folk kan skriva ner deras namn.

  Det finns också hemsidor där du kan skapa en namninsamling, som också kan kallas för kampanj. Två exemplen på dessa är www.mittskifte.org och www.skrivaunder.com.

 • Sprid!

  Nu gäller det att sprida till så många som möjligt! Sociala medier, men också traditionella medier som press, radio och tv, är bra sätt att göra det på.

  Ta också till vara på ditt nätverk av vänner och bekanta – var inte rädd för att be om hjälp! Tänk också på beslutsfattarna för din fråga och se till att informationen nås ut direkt till dem.

 • Följ processen

  Det är viktigt att följa hur det går för namninsamlingen och frågan den berör. Ta reda på i förväg hur beslutsprocessen ser ut för det du vill påverka. Håll också de som skrev på namninsamlingen uppdaterade om hur det går!