Sociala medier

 • Guide: Sociala medier
  Guide: Sociala medier
 • Sociala medier

  Det blir allt viktigare att synas på sociala medier och nya kanaler dyker upp med jämna mellanrum. Förutom att föra människor samman är det också en arena för diskussion och för att sprida nyheter och annan information.

  Många använder sociala medier för att uppmärksamma sina hjärtefrågor och starta initiativ för samhällsförändring.

 • Hitta ett syfte

  Vad är syftet med att finnas på sociala medier? Vill du uppmärksamma en fråga, starta ett digitalt initiativ eller följa likasinnade för att diskutera?

  Fundera på varför din kanal ska finnas till och vilka styrkor hos sociala medier som du vill använda.

 • Välj kanal

  Idag finns många olika sociala mediekanaler att välja mellan, alla med sina egna unika fördelar. Det kan vara bra att synas på flera plattformar och anpassa innehållet till där det platsar bäst.

  Till exempel kan Facebook vara bra för evenemang, medan Instagram är ett bra ställe att lägga upp bilder sända live på.

 • Informativt men kul!

  Sociala medier är ett bra sätt att blanda information och form! Bilder fångar uppmärksamheten och kan spridas snabbt, och texter är ofta korta och går snabbt att läsa och dela.

  Det kan vara kul att leka med formatet och möjligheterna är många, men viktigast av allt är att vara tydlig. Tänk på att formulera dig så att läsaren förstår – var hellre övertydlig än otydlig!

 • Tillgänglighet

  Det är alltid viktigt att ert innehåll är anpassad till den tänkta läsaren, och lika viktigt att tänka på tillgänglighet.

  Exempelvis kan ni texta videoklipp om ni har möjlighet, och lägga till syntolkning för den som använder skärmläsare. Vissa kanaler har inbyggda funktioner för syntolkning och bildbeskrivningar när en laddar upp foton.

 • Dela och väx!

  Spridning är A och O för ett sociala medier-konto. Tipsa alla du känner att följa, sponsra inlägg eller sidan om det finns pengar till det. Använd relevanta hashtags i dina inlägg så att de hamnar rätt och når din tänkta publik.

  Ett bra sätt att växa är att försöka synas i andras kanaler – kanske kan ni sända live eller göra ett roligt samarbete?

 • För mer inspiration, läs: