Hitta finansiering

 • Guide: Hitta finansiering
  Guide: Hitta finansiering
 • Hitta finansiering

  Den ekonomiska biten kan vara avgörande för den som vill starta ett initiativ, oavsett format. Alla har inte möjligheten att gå in med egna pengar och risken att förlora dem kan vara skrämmande.

  Som tur är finns det sätt att få sitt projekt finansierat av utomstående, till exempel från staten eller olika myndigheter. Här förklarar vi hur det går till!

 • Gör din research

  Ta reda på vilka sorters ekonomiskt stöd du kan söka. Det kan vara bidrag, stipendier, välgörenhetsfonder, sponsring från företag, med mera. Initiativets natur påverkar vad du kan söka: kulturevenemang kan få kulturstöd, ideella projekt kan få projektstöd, och så vidare.

  Ett bra tips är att kolla in din kommuns hemsida där de listar olika stipendier och fonder som boende i kommunen kan söka.

 • Skriv en ansökan

  Sammanfatta ditt projekt – vad är syftet, vilken är målgruppen, hur ser tidsplanen ut? Om du redan har en projektplan kan det vara bra att börja utgå från den och bygga vidare. Många av aktörerna en kan söka bidrag från har färdiga mallar att utgå ifrån när en skriver.

 • Tänk ekonomiskt

  En viktig del av en projektansökan är att ha en plan för den ekonomiska biten. Detaljnivån styrs av var du söker pengar. På vissa håll kan den vara en grov skiss, andra måste du vara riktigt noggrann.

  Oavsett är det bra att ha svart på vitt exakt vad pengarna ska användas till, särskilt om bidraget måste redovisas efteråt.

 • Skicka in allt

  Till sist är det dags att lämna in din ansökan till de du har valt att söka pengar. Se till att vara ute i god tid, då det ofta kan vara långt mellan ansökningsperioderna.

  Glöm inte att gå igenom din ansökan ordentligt innan så att det inte kommit med något fel. Till exempel kan det vara bra att låta någon annan läsa den.

 • Håll tummarna!

  Nu är det bara att vänta in svar på din ansökan! Medan du väntar kan du fortsätta leta efter andra källor att söka ifrån. Vissa fonder och stipendier är väldigt välkända och populära, men det finns också de som har svårt att nå ut till alla som kan ansöka. Det är bra att ligga på och sprida ut sina ansökningar på olika håll. Lycka till!

 • För mer inspiration, läs: