Samla in pengar

 • Guide: Samla in pengar
  Guide: Samla in pengar
 • Samla in pengar

  Att starta en insamling kan vara ett konkret sätt att bidra i en fråga eller en kamp. Pengar gör skillnad och är ofta avgörande för att ett engagemang ska kunna hållas långsiktigt.

  Insamlingar brukar ofta hållas för välgörenhet men kan också anordnas för att finansiera ett projekt som saknar stöd på annat håll.

 • Bestäm syftet/mottagaren

  Börja med att bestämma vem eller vilka som ska ta emot pengarna. Det är viktigt att det är tydligt var pengarna hamnar och exakt vad de ska användas till.

  Ibland kan det redan finnas officiella insamlingar eller föreningar som engagerar sig i frågan du också brinner för. Kolla runt innan du sätter igång, så det inte blir massa extrajobb!

 • Sätt ett mål – eller flera!

  Gör en plan över hur mycket pengar som behövs för att göra skillnad. Så klart vill en samla in så mycket pengar som möjligt, men det gäller också att sätta rimliga mål. Det kan vara hjälpsamt att sätta små delmål för insamlingen så att det finns en konkret siffra att jobba mot.

  Till exempel kan en ha olika belöningar för att peppa folk till att donera mer, i form av små priser vid varje delmål.

 • Lös det praktiska

  Det är viktigt att den ekonomiska biten av insamlingen sköts korrekt och noggrant. En behöver inte betala skatt på donationer till välgörande ändamål. Däremot är det viktigt att redovisa för varje donation och hålla noggrann koll på var pengarna kommer ifrån och var de hamnar.

  Ett tips är att kontakta Skatteverket, som gärna ger gratis rådgivning i dessa frågor.

 • Dela och sprid!

  Ta hjälp av dina nära och kära för att dela din insamling. Sociala medier kan vara hjälpsamt för att skapa diskussion och få snabb spridning. Du kan också kontakta nyhetsmedia och få dem att skriva om insamlingen.

  Det finns många digitala lösningar för den som vill starta sin egen insamling, till exempel Swish, Kickstarter eller Gofundme.

 • Var tydlig och öppen

  Håll folk uppdaterade om insamlingen både under tiden den är igång och när den är avslutad. Förutom att uppmuntra folk till att dela den vidare är det också viktigt att alla de som varit med och samlat in pengarna får se var de hamnar.

  Var tydlig med hur arbetet går framåt och berätta om resultaten – så kan ni fira dem tillsammans också!

 • För mer inspiration, läs: