Starta ett företag

 • Guide: Starta ett företag
  Guide: Starta ett företag
 • Starta ett företag

  Ett företag, eller bolag, är en liten eller stor organisation som med sina resurser jobbar för ett gemensamt mål.

  Oftast har företaget som mål att sälja mer av en produkt de tror på eller skapar, vilket kan vara allt från föreläsningar och konstverk till teknik och andra varor eller tjänster.

 • Tänk ut affärsidén

  Börja med att hitta just din affärsidé. Fråga dig själv frågor som: vilken tjänst eller vara vill jag sälja? Hur vill jag med min produkt förbättra andra människors liv? Våga involvera familj och vänner – be dem om ärlig feedback!

  Om du vill kan du även göra en marknadsundersökning i form av exempelvis en enkät där du frågar målgruppen för din produkt om hur hög efterfrågan av din vara är samt andra önskemål de har.

 • Skriv en affärsplan

  I din affärsplan sätter du grunden för vad ditt företag ska göra och hur företaget ska uppnå just det. Här förklarar du bland annat företagets mål, resurser, målgrupp, marknadsföring, förutsättningar samt prissättning.

  Det är även bra att ha med en beskrivning över hur företaget ska sköta sin ekonomi, vem som ska hantera bokföringen och administrationen. Du kan även inkludera information om hur du ska finansiera ditt företag.

 • Välj bolagsform

  Det finns tre olika bolagsformer för ett företag: enskild firma, aktiebolag och handelsbolag. Du behöver välja vilket slags bolag ditt företag ska vara, för att registrera det för moms.

  En enskild firma passar bra om du vill starta företag på egen hand, varav aktiebolag eller handelsbolag passar bättre om du vill starta företag med flera andra.

 • Gör en budget

  Det är viktigt att veta hur mycket verksamheten kan tänkas kosta. Med en budget kan du räkna ut hur mycket verksamheten måste ha i intäkter för att företaget ska gå runt och på sikt tjäna in vinst.

  Om du inte har ett startkapital att använda till ditt företag kan du alltid ansöka om olika bidrag, till exempel från Tillväxtverket, Jordbruksverket, Vinnova, eller Arbetsförmedlingen som även har gratis rådgivning!

 • Registrera ditt företag och kör!

  Nu är det dags att besöka www.bolagsverket.se och www.verksamt.se för att registrera ditt bolag för moms. Där finns även mer detaljerade beskrivningar på hur du ska gå tillväga.

  På www.verksamt.se kan du också skydda varumärket och registrera det där så att det bara blir ditt. När du är färdig med de praktiska bitarna är det dags att bara köra så det ryker. Nätverka, marknadsför och tro på dig och din idé!

 • För mer inspiration, läs: