Fysiska separatiska rum

 • Guide: Fysiska separatiska rum
  Guide: Fysiska separatiska rum
 • Fysiska separatistiska rum

  Fysiska separatistiska rum är mötesplatser och sammanhang som bara är till för en specifik grupp.

  Fysiska separatistiska rum kan skapa förändring genom att personer som tillhör den gruppen får vara en majoritet tillsammans med andra som förstår eller har samma intressen.

 • Vem är
  rummet för?

  Det första du ska tänka på är vem du vill skapa ett rum för och varför det behövs. Var så tydlig som möjligt så att rätt personer hittar och får ta del av det.

  Tänk på vad för sammanhang du känner att du själv har saknat och vilka personer du vill ha mer av i ditt liv. Till exempel om du är en ung muslimsk tjej som vill träffa andra unga muslimska tjejer.

 • Vad är aktiviteten?

  Nu när du vet vem du vill skapa rummet för, börja tänka på vad rummet är till för. Vilken eller vilka aktiviteter ska ni samlas runt? Är det en bokklubb, studiecirkel, fika-träffar eller ett videospel-häng?

 • Skriv regler
  (och följ dem!)

  Det är centralt att separatistiska rum ska kännas så trygga som möjligt för dem rummet är till för. Därför är det viktigt med regler. Trygghet är inte något som kan garanteras, men regler ger alla som vistas i rummet något att förhålla sig till och en slags riktlinje. Till exempel: “Anta inte någons pronomen*, fråga först!”

  *pronomen är ord som en använder istället för namn. Som hon, han, hen eller den.

 • Digital samlingsplats

  Ha ett forum även digitalt där dem som är med i gruppen kan hänga och snacka även utanför de fysiska träffarna.

  Till exempel en Facebookgrupp eller en chattgrupp där alla kan prata med varandra och där nästa träff kan bestämmas.

 • Tillgänglighet

  Innan du bestämmer plats för en aktivitet är det viktigt att kolla hur tillgänglig platsen är. Det innebär att personer oavsett funktionsvariation ska kunna vara med. Kolla upp tillgängligheten för där ni ska vara och se till att alla får ta del av den informationen.

  Fråga i gruppen eller andra du känner om de har tips på ställen ni kan vara på som passar gruppens syfte; som ett mysigt kafé eller en park.

 • För mer inspiration, läs: